Gıda Firmaları ve Helal Gıda Sertifikası

Gıda Firmaları ve Helal Gıda Sertifikası

Helal gıdalar ve hizmetler için bağımsız ve uluslararası akreditasyona sahip bir denetim ve sertifikasyon merkezi tarafından İslami usullere uygun üretilen gıda ürünlerine verilen sertifikadır.

Avrupa’da yaygın olarak verilmekte ve Müslümanlar için helal güvenliğin şart olduğu tüm mal ve hizmetleri kapsamaktadır. Sözlükte mastar olarak “mubah, câiz ve serbest olmak, ruhsat vermek, uygun görülen veya temiz beslenmek” anlamlarına gelen helal kelimesi açıklama olarak anlaşılabilmesi için haramın tersi sayılabilir.

Nitelikli ve kendini işine adamış tüm gıda üreticiler helal gıda ile ilgili çalışmaları güvenilir kurumlar aracılığıyla en kaliteli helal ürünler ve hizmetler sunmayı Müslüman tüketicilere küresel bir hizmet sunmak için bir fırsat olarak kabul etmektedir. Helal sertifikasyonu ile ekonomiye dünya çapında yeni pazarlar geliştirme fırsatı kazanan firmanızın farklı kalite anlayışına sahip olduğu müşterilerin dikkatini cezbetmektedir.

Helal ürünlere ilişkin sorunlar veya belirsizlikler Avrupa’da hem üretimde hem de tüketimde her zaman ortaya çıktığı için, JAKIM derinlemesine araştırma ve çalışmalar yaptıktan sonra bu alanda ekonomi ve Müslümanlar için şeffaflık yaratmaya karar verdi. Tam denetim ve uygulamalar ile JAKIM günümüzde helal pazarının en önemli oyuncusu ve lideri konumundadır.

Helal nedir?

“Helal” terimi Arapça kökenli olup ve aslen “caiz, dinen temiz, izin verilen şey” manalarını barındırıyor. İslam dininde bu kelimeye büyük değer yüklenmiştir. İslam yasalarına göre, izin edilen ve İslami yasalara uygun her türlü fiil ve gıda ya da ürünler “helal” kabul edilir. Müsaade edilmeyen fiiller “haram” adı altında toplanarak genel tanım sınırları çizilmiştir. Helal ile ilgili asıl kaynaklar ise hadisler ve Kuran’dır.

İslam hukuku, İslami kuralları 5’e ayırır;

  1. Zorunlu emirlerden olan Farz,
  2. İzin verilen Mübah,
  3. İzin verilebilir anlamında Helal,
  4. Onaylanmayan Mekruh,
  5. Tamamen yasak olan Haramdır.

Bu hükümler Kuran’da ve Sünnet’te düzenlenmiştir ve inancı güçlü Müslümanlar bunlara göre hayatlarını tanzim ederler. Açıkçası, helal ile ilgili gıdaya kapsayan ürünlerde bu kurallar arasındadır.

Gıda Şirketleri İçin Helal’in Yararları Nelerdir?

Dünya da farklı ülkelerde yaşamlarını devam ettiren Müslüman nüfusu yaklaşık 1.6 milyar kişiden oluşan büyük, güçlü ve etkin topluluktur. Yiyecek, içecek ve kozmetik sektörleri liderliğinde ve gıda tedarikçileri, son tüketici ile gıdaları buluşturan restoran, hazır yemek üretim firmaları, oteller ve helal hizmet sunan bankalar gibi çok geniş uygulama alanıyla helal giderek büyümekte olan bir sektör olmuştur.

Dünya çapındaki Müslümanların dini kanunlarına uyan hem de ülkeye özgü gıda ve sağlık yasalarını yerine getiren mal ve hizmetleri dünyada satabilmek için saygınlık kazanılması doğru bir helal yönetim sistemi bugün ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemiyle entegre olabilen modern yapıya kavuşmuştur.

Helal Sertifikasının Sağlayacağı Önemli Bazı Avantajlar

  1. İşlemede ham madde ve gıda girdi malzemelerin helal uygunluğu,
  2. Mevcut pazarların ve artan müşteri sayısı ile satışların büyümesi,
  3. Ciddi pazar payına sahip gıda, kozmetik, turizm sektörü,
  4. Helal ürün ve hizmetlerinizin Müslüman ülkelere ihracat şansının artması,
  5. Kurumsal marka imajının artması,
  6. Tüketici güveni ve artan müşteri memnuniyeti
  7. Gıda firmalarının tam anlamıyla helal bütünlüğünün sağlanarak tüketici güveninin artırılmasıdır.

Kaynak: https://www.iidc.eu/en/introduction

Benzer Yazılar

İstanbul Evden Eve Nakliyat Sitesi

İstanbul Evden Eve Nakliyat Sitesi

Çiçeklerin Masumiyeti ve Anlamları

Çiçeklerin Masumiyeti ve Anlamları

Temel Analiz Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Temel Analiz Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Borsa Riskleri Nelerdir, Önlemek için Nasıl Hareket Etmeli?

Borsa Riskleri Nelerdir, Önlemek için Nasıl Hareket Etmeli?

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir