İslam Kültüründe Cami Halısının Yeri
İslam Kültür Ve Medeniyet sınırları içerisinde fakat dünya genelinde gerçek bir sanat eseri olarak sayılmakta olan cami halıları, ibadet geleneğimizin de önemli bir parçasıdır. Tinsel açıdan, düşünsel açıdan birey üzerinde ve toplu ibadet üzerinde çok değerli bir etkisi olsa da, işlevsel açıdan da toplu ibadetin daha uygun şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Cami gibi toplu ibadet ortamlarında seccadeli cami halısı gibi birden farklı seçenekler görebiliriz. İslam Kültürü içerisinde gelişen bir sanat dalı halini almış olan cami halısı dokumacılığı, tarihte de önemli bir konumdadır. Camiler gibi büyük iç mekanlara sahip olan atmosfere hem düşünsel açıdan uygunluk göstermesi hem de alan-boyut gibi teknik detaylar noktasında uyum göstermesi, yüksek el emeği ve düşüncel üretim süreçlerinin bir sonucudur.
Bugün artık gerçek bir iş kolu, sanat değeri almış olan cami halısı üreticiliği, artmakta olan camilerimize en uygun olacak şekilde kendisini geliştirmiştir. Göbekli cami halısı gibi tarihimizde İslami Motifler olarak addedilebilecek desenlerin işlendiği toplu ibadetlere anlam kazandıran üretimler yapılmaktadır.
Cami halısının kültürümüzde yer alması tabii ki cami halılarının renklerinin tercihlerini de beraberinde getirmiştir. İbadetlerin çok daha konforlu olmasını sağlamakla beraber, renk tercihleriyle birlikte camilerin iç mekanlarına, atmosferine hiç azımsanmayacak derecede güçlü bir etkide bulunmuştur. Bugün antibakteriyel, yün, akrilik gibi seçeneklerin de yer aldığı cami halıları arasından en uygun seçenekleri belirleyebilir, cami iç mekanlarında tarihimizin kültür gereci olarak kullanabilirsiniz.
Yorum Yok