Kategori: Ekonomi

Gıda Firmaları ve Helal Gıda Sertifikası

Helal gıdalar ve hizmetler için bağımsız ve uluslararası akreditasyona sahip bir denetim ve sertifikasyon merkezi tarafından İslami usullere uygun üretilen gıda ürünlerine verilen sertifikadır.

Avrupa’da yaygın olarak verilmekte ve Müslümanlar için helal güvenliğin şart olduğu tüm mal ve hizmetleri kapsamaktadır. Sözlükte mastar olarak “mubah, câiz ve serbest olmak, ruhsat vermek, uygun görülen veya temiz beslenmek” anlamlarına gelen helal kelimesi açıklama olarak anlaşılabilmesi için haramın tersi sayılabilir.

Nitelikli ve kendini işine adamış tüm gıda üreticiler helal gıda ile ilgili çalışmaları güvenilir kurumlar aracılığıyla en kaliteli helal ürünler ve hizmetler sunmayı Müslüman tüketicilere küresel bir hizmet sunmak için bir fırsat olarak kabul etmektedir. Helal sertifikasyonu ile ekonomiye dünya çapında yeni pazarlar geliştirme fırsatı kazanan firmanızın farklı kalite anlayışına sahip olduğu müşterilerin dikkatini cezbetmektedir.

Helal ürünlere ilişkin sorunlar veya belirsizlikler Avrupa’da hem üretimde hem de tüketimde her zaman ortaya çıktığı için, JAKIM derinlemesine araştırma ve çalışmalar yaptıktan sonra bu alanda ekonomi ve Müslümanlar için şeffaflık yaratmaya karar verdi. Tam denetim ve uygulamalar ile JAKIM günümüzde helal pazarının en önemli oyuncusu ve lideri konumundadır.

Helal nedir?

“Helal” terimi Arapça kökenli olup ve aslen “caiz, dinen temiz, izin verilen şey” manalarını barındırıyor. İslam dininde bu kelimeye büyük değer yüklenmiştir. İslam yasalarına göre, izin edilen ve İslami yasalara uygun her türlü fiil ve gıda ya da ürünler “helal” kabul edilir. Müsaade edilmeyen fiiller “haram” adı altında toplanarak genel tanım sınırları çizilmiştir. Helal ile ilgili asıl kaynaklar ise hadisler ve Kuran’dır.

İslam hukuku, İslami kuralları 5’e ayırır;

  1. Zorunlu emirlerden olan Farz,
  2. İzin verilen Mübah,
  3. İzin verilebilir anlamında Helal,
  4. Onaylanmayan Mekruh,
  5. Tamamen yasak olan Haramdır.

Bu hükümler Kuran’da ve Sünnet’te düzenlenmiştir ve inancı güçlü Müslümanlar bunlara göre hayatlarını tanzim ederler. Açıkçası, helal ile ilgili gıdaya kapsayan ürünlerde bu kurallar arasındadır.

Gıda Şirketleri İçin Helal’in Yararları Nelerdir?

Dünya da farklı ülkelerde yaşamlarını devam ettiren Müslüman nüfusu yaklaşık 1.6 milyar kişiden oluşan büyük, güçlü ve etkin topluluktur. Yiyecek, içecek ve kozmetik sektörleri liderliğinde ve gıda tedarikçileri, son tüketici ile gıdaları buluşturan restoran, hazır yemek üretim firmaları, oteller ve helal hizmet sunan bankalar gibi çok geniş uygulama alanıyla helal giderek büyümekte olan bir sektör olmuştur.

Dünya çapındaki Müslümanların dini kanunlarına uyan hem de ülkeye özgü gıda ve sağlık yasalarını yerine getiren mal ve hizmetleri dünyada satabilmek için saygınlık kazanılması doğru bir helal yönetim sistemi bugün ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemiyle entegre olabilen modern yapıya kavuşmuştur.

Helal Sertifikasının Sağlayacağı Önemli Bazı Avantajlar

  1. İşlemede ham madde ve gıda girdi malzemelerin helal uygunluğu,
  2. Mevcut pazarların ve artan müşteri sayısı ile satışların büyümesi,
  3. Ciddi pazar payına sahip gıda, kozmetik, turizm sektörü,
  4. Helal ürün ve hizmetlerinizin Müslüman ülkelere ihracat şansının artması,
  5. Kurumsal marka imajının artması,
  6. Tüketici güveni ve artan müşteri memnuniyeti
  7. Gıda firmalarının tam anlamıyla helal bütünlüğünün sağlanarak tüketici güveninin artırılmasıdır.

Kaynak: https://www.iidc.eu/en/introduction

5 / 5 ( 1 Değerlendirme )

Son Yazılar

Ömürlü Banyo Dolapları Yolu

Ömürlü banyo dolapları arıyorsanız kaliteli sitede bulabilir ve ömürlü banyo dolapları yolu hizmetinden  yararlanabilirsiniz. Banyoların…

12 ay önce

Elektronik Sigara Kullanımı

Sigara kullanımı konusunda ıqos sigara yenilikler sağlamaktadır. Çağımız teknolojik anlamında gelişmelerin olduğu ve bu gelişmelerin…

1 yıl önce

Metpor ile En İyi Yapılar

İnşaat şirketimiz her türlü söve işlemlerini yapmaktadır. Siz de Yılkar İnşaat farkındalığı ve avantajı ile…

1 yıl önce

Yeşilin Merkezi Bursa Otel

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olarak tatil keyfi yaşamak isteyenler için Bursa otel her zaman…

1 yıl önce

İngiltere Vize Başvurusu İçin Ne Yapmalıyım?

İngiltere’ye seyahat etmek, eğitim için gitmek veya iş için gitmek istiyorsanız İngiltere vizesi için başvuru yapmanız gerekmektedir.…

1 yıl önce

Arçelik Bursa Yetkili Satıcı

Arçelik teknoloji cihazlarını kullanmak isteyenler yetkili satıcı olan güvenilir adresimizle tanışmalıdır. Arçelik Bursa yetkili satış…

2 yıl önce